Apartment In Plain Sight/Nakworks

Apartment In Plain Sight/Nakworks

© Raphael Gamo© Raphael Gamo© Raphael Gamo© Raphael Gamo+ 17


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    1700 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
© Raphael Gamo
© Raphael Gamo

Text description provided by the architects. Can a sober and severe design evoke a sense of wonder and whimsical discovery? In a Lower East Side apartment, a room-sized table, rug, and wooden box are crafted with a kind of magical architectural realism: the childlike feeling of finding – hidden in plain sight. – a space that unfolds into a private and personal world. This interior renovation took place on the second floor of a cast iron building, in a spacious loft bathed in diffused and indirect light.

© Raphael Gamo
© Raphael Gamo
© Raphael Gamo
© Raphael Gamo

The original layout placed all major living functions in the same open space, with the kitchen, dining room and living areas at the ends, leaving its center empty and unused. It is rare to break down a majestic and bright space. Still, the owners were convinced that separate spaces would better suit their needs. The idea was prescient: the pandemic hit soon after, and the desire to live in an open loft completely lost its appeal. Room dividers could provide options for privacy and the feeling of not being in the same space all the time.

© Raphael Gamo
© Raphael Gamo

The proposed redesign fully embraced this challenge, breaking up the single finished room and replacing it with smaller spaces that would not immediately reveal their boundaries. The revised interior layout revolves around a new low-key element: a coin-sized wooden box, hidden in plain sight for everyone in the apartment. From the outside, the box is almost imperceptible. Its interior, dressed in wood like a Renaissance “studiolo”, is warm and rich. The double height accommodates different options of use over time: a space for play, rest, work or study.

To plan
To plan
Section
Section

And leaving the box, the loft space, its tall columns and its sudden expansion come back as a pleasant surprise. A deceptive scale is also in play with a sprawling custom rug, hidden in plain sight in the living room. Its color – a mix of pink, beige and blue – goes well with the varied tones of the parquet. The rug is the largest object in the house – its irregular oval shape stretches to take up as much space as possible – but its subtle color and understated shape make it strangely imperceptible.

© Raphael Gamo
© Raphael Gamo
© Raphael Gamo
© Raphael Gamo
© Raphael Gamo
© Raphael Gamo

Finally, among the objects in play, a sober, slender and grandiose table at the same time. Its most notable feature is a double top. Structurally, the layered table top acts as a beam to prevent bending. Functionally, the lower table top allows a quick transition from work to dining – because computers, drawings and documents are quickly stowed away. A more clandestine detail of the table is completely hidden from view.

© Raphael Gamo
© Raphael Gamo

A gap in the bottom tray provides secret access to the lower compartments, accessible only to those who choose to crawl underneath. It is a place where a child can hide toys and imagine a miniature universe, invisible in the adult world. A secret place, hidden in plain sight, that brings a bit of wonder into the ordinary life that contains it.

© Raphael Gamo
© Raphael Gamo

Comments are closed.